12-03-2020
5G internet alleen mogelijk met heel veel antennes

5G internet is in aantocht. Dit weten we natuurlijk al een tijdje, maar hoe het allemaal precies in zijn werk gaat is nog niet helemaal duidelijk voor velen. Het blijkt nu dat het nodig is om veel antennes te realiseren om echt iedereen gebruik te kunnen laten maken van 5G internet. Daar is lang niet iedereen even blij mee. De vraag is dan ook vooral of er ook een andere oplossing is.

Eindeloos veel antennes nodig voor 5G internet

5G internet moet supersnel zijn in vergelijking tot 4G internet. We willen allemaal profiteren van het snelst beschikbare internet. Als we straks 5G kunnen gebruiken, dan willen we dat natuurlijk ook. Het probleem is dat dit niet vanzelf mogelijk is. Er moeten antennes worden geplaatst door heel Nederland. Dan hebben we het niet over één of twee antennes per vierkante kilometer, maar over één antenne per 50 tot 100 meter! Dat zijn eindeloos veel antennekastjes die geplaatst moeten worden. Deze antennekastjes zijn ook niet erg klein, dus zullen overal heel duidelijk zichtbaar zijn.

GroenLinks Zutphen komt in actie

Lang niet iedereen ziet het zitten om elke 50 tot 100 meter een antennekastje te zien verschijnen in het straatbeeld. De antennes zouden moeten worden bevestigd aan onder meer verkeersinstallaties, bushaltes en lantaarnpalen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil een wetswijziging doorvoeren die gemeenten verplicht om mee te werken aan het plaatsen van al die antennes. De gemeenten kunnen dus niets meer doen tegen het verschijnen van al die antennes wanneer de nieuwe wet aan wordt genomen. GroenLinks Zutphen is één van de partijen die het echt niet ziet zitten om zo veel antennes te plaatsen. De partij komt daarom in actie en roept ook breed op om in actie te komen tegen deze wetswijziging.

5G internet wordt verwacht in 2022

Het duurt nog een jaartje of twee voordat 5G in Nederland kan worden uitgerold. Op dit moment zijn er meer dan 46.000 mobiele antennes aanwezig. Er moeten er tienduizenden extra worden gerealiseerd om iedereen gebruik te kunnen laten maken van 5G internet. Het kabinet is van mening dat de antenneplicht voor gemeenten noodzakelijk is, bijvoorbeeld met het oog op zelfrijdende auto’s. 5G internet laat dus nog even op zich wachten. Wil jij wel nu al overstappen naar een andere internetprovider? Dan kun je bij ons natuurlijk de diverse aanbieders onafhankelijk vergelijken.