29-01-2020
Internet van zintuigen over 10 jaar actueel?

Het internet van zintuigen krabbelt langzaam dichterbij. Dat de wereld van internet voortdurend in ontwikkeling is, dat is natuurlijk geen nieuws. Wanneer we het internet van nu vergelijken met dat van tien jaar geleden, dan zien we al grote en ingrijpende verschillen. Mensen willen en verwachten dan ook steeds meer van internet. Dit betekent dat er hard wordt gewerkt aan het ontwikkelen van het internet van zintuigen. Hier gaat wel wat tijd overheen, want er is veel voor nodig, maar de verwachting is dat we in het jaar 2030 te maken hebben met dit internet van zintuigen.

Leuk, maar wat is het internet van zintuigen precies?

Het internet van zintuigen is eigenlijk precies wat je ervan zou verwachten. De huidige internetgebruikers verwachten steeds meer ‘verbinding’ met internet. We willen niet alleen zien en horen via internet, maar ook voelen, proeven en bijvoorbeeld ruiken. Dit klinkt nu allemaal nog wat vreemd, omdat het internet van zintuigen op dit moment nog niet echt bestaat, maar het komt eraan. Vermoedens bestaan dat we over een goede tien jaar écht alle zintuigen kunnen laten aanspreken door internet. Maar liefst 46 miljoen zogenaamde ‘early adopters’ van technologieën geloven dat het internet van zintuigen bestaat in 2030.

Multisensorische ervaringen in de toekomst

Er wordt nu al gesproken over het beleven van ‘multisensorische ervaringen’ in de toekomst, in het nieuwe tijdperk van het internet van zintuigen. Meerdere innovaties worden met elkaar gecombineerd om dit mogelijk te maken. Hierbij kun je denken aan automatisering, 5G verbinding en Artificial Intelligence, maar ook aan Augmented Reality en natuurlijk Virtual Reality. Het doel is om multisensorische ervaringen te realiseren die eigenlijk niet meer los te maken zijn van de realiteit.

Het internet van zintuigen maakt alles mogelijk

Door alle toevoegingen van ‘extra realiteiten’ wordt alles mogelijk met het internet van zintuigen. Je zou bijvoorbeeld zomaar een echte wereldreis kunnen maken zonder je eigen woning te verlaten. Dit soort dingen zijn ook de reden dat velen van mening zijn dat het internet van zintuigen zal bijdragen aan het stoppen van de klimaatveranderingen. We zullen minder gaan reizen, bijvoorbeeld, en daarom ook zorgen voor minder CO2-uitstoot. Voorlopig zullen we het nog moeten doen met ‘gewoon’ internet, al zit gigabit-internet er in 2020 wel al aan te komen. Vergelijk bij ons de internetproviders en –pakketten, zodat je zo voordelig mogelijk geniet van goed, snel en stabiel internet.