04-06-2019
Sneller internet door Starlink satellieten

Sneller internet is iets dat we natuurlijk allemaal willen. Daar wordt ook hard aan gewerkt, op wereldwijd niveau, maar dit hebben we lang niet altijd zo in de gaten. Het is dan ook zo dat er veel achter de schermen gebeurt. Veel mensen hebben in de laatste week van mei wel letterlijk kunnen zien dat er aan sneller internet wordt gewerkt. De meesten hadden alleen geen idee dat wat zij zagen iets te maken had met het realiseren van sneller internet.

Starlink satellieten voor sneller internet

In eerste instantie ontstond er grote bezorgdheid. Laat op de avond zagen mensen een lijn van lichten in de lucht. Meerdere keren werd het alarmnummer gebeld, omdat men dacht dat we met ufo’s te maken hadden. Niets is minder waar. Het ging om de lijn van satellieten die door Amerika in een baan om de aarde werden gebracht. Het Amerikaanse SpaceX heeft voor de realisatie van sneller internet namelijk 60 Starlink satellieten gelanceerd vanuit Florida. Deze satellieten waren boven Nederland goed zichtbaar.

Kenmerken van de satellieten

Vanaf de aarde zien we er eigenlijk niet meer van dan enkel een lichtje in de lucht. Wanneer je er 60 vlakbij elkaar loslaat, dan ontstaat er een lijn van lichtjes die zich door de lucht beweegt. De satellieten zijn gestart op een hoogte van 440 kilometer boven de aarde. Met behulp van eigen stuurraketten zullen ze nog 550 kilometer hoger gaan. De satellieten werden door een Falcon 9 raket gelanceerd, waarvan er al meer de lucht in zijn gegaan. Dit was wel de zending met de zwaarste lading tot nu toe. Per stuk wegen de satellieten namelijk 227 kilo. Alle satellieten zijn op dit moment online en dragen straks een steentje bij aan sneller internet.

Voor sneller internet is veel meer nodig

De aarde is groot en iedereen die internet heeft wil genieten van sneller internet. Deze behoefte is in bepaalde werelddelen groter dan in andere werelddelen, maar uiteindelijk wil iedereen sneller internet. Dat gaat niet lukken met enkel 60 satellieten. Het doel is dan ook om uiteindelijk een netwerk te realiseren met maar liefst 12.000 satellieten die samen sneller internet mogelijk moeten maken. Hierbij is supersnel internet niet het enige aandachtspunt. Door de inzet van de satellieten moet dit snellere internet ook betaalbaar blijven. Dit gaan we in de toekomst natuurlijk zien. Voor nu kun je natuurlijk de voordeligste internetprijzen vinden door bij ons internet te vergelijken van diverse providers.