12-05-2020
Waarom kiezen voor internet via de kabel?

Als je een internetabonnement afsluit dan kun je kiezen of je gebruik wilt maken van internet via de kabel of internet via DSL. DSL maakt gebruik van de telefoonlijn en is meestal trager dan de kabel. Maar DSL geeft in sommige gevallen minder snel storingen. Ook hangt het ervan af wat er op jouw adres mogelijk is. Snelheid van je internet via de kabel is belangrijk omdat je op die manier probleemloos grote bestanden kunt downloaden of ongestoord video kunt streamen. Tegenwoordig zijn de snelheden meestal dusdanig dat dit geen probleem meer is. Maar soms kan het wel degelijk verschil maken of je kabel of DSL gebruikt.

Welke provider moet ik kiezen voor internet via de kabel?

Normaal gesproken kun je in Nederland kiezen uit de grote bekende internetproviders zoals

  • KPN
  • Ziggo
  • T-Mobile

Of kies voor 1 van hun dochterondernemingen. Er zijn gebieden in Nederland waar de mogelijkheden om te kiezen beperkt zijn. Dit hangt af van het werkgebied van bepaalde providers. Ook hebben er de afgelopen jaren meerdere fusies plaatsgevonden waardoor er iets minder concurrentie is. Als je een provider hebt uitgekozen dan kun je op hun website vaak met een tool controleren of deze provider op jouw adres internet kan leveren en zo ja of dit dan via de kabel of via DSL gaat. Ook zie je een indicatie van de snelheid voor downloaden en uploaden. Zeker als je met meerdere personen in je huishouden gebruik maakt van internet is de snelheid van belang, omdat je anders ‘last’ van elkaar kunt hebben.

Wat voor pakket is handig om af te sluiten?

Steeds minder mensen hebben vaste telefoon. Vrijwel iedereen heeft inmiddels een smartphone en is daar prima op bereikbaar. Maar als je je telefoon bijvoorbeeld ook zakelijk gebruikt of via je mobiele telefoon soms slecht bereikbaar bent dan is een vaste lijn wel degelijk handig. Als je er nauwelijks mee belt maar deze vaste telefoon alleen gebruikt om bereikbaar te zijn en in geval van nood te kunnen bellen dan kun je al voor een paar euro per maand zo’n vast telefoonnummer nemen. Naast internet via de kabel kun je een tv pakket afsluiten. Hiermee kijk je naar tientallen tv zenders en kun je naar soms wel honderden radiozenders luisteren. Je profiteert bij het tv kijken ook van opties als uitzending gemist, uitgesteld kijken en pauzeren. Ook kun je programma’s opnemen zodat je ze op ieder gewenst moment later kunt terugzien.

Wat betaal je voor internet via de kabel?

Als je een nieuw abonnement afsluit dan profiteer je meestal van een welkomstaanbieding. Daardoor betaal je de eerste maanden vaak fors minder dan het standaard tarief van deze provider. Als je gaat vergelijken is het belangrijk om te weten wat het gewone tarief is, zodat je weet hoeveel je gaat betalen als de periode van de welkomstactie voorbij is. Natuurlijk kun je eens in de 1 of 2 jaar van provider wisselen om op die manier steeds te kunnen profiteren van aanbiedingen voor internet via de kabel en aanvullende diensten zoals televisie en vast bellen. Soms kun je via je internetprovider ook een goedkoop abonnement voor je mobiele telefoon afsluiten.